Duurzame mode: een kijkje in ethisch en groen kleden

duurzame mode kleding

Wat is duurzame mode?

Duurzame mode, ook wel bekend als ethische mode of groene mode, is een benadering van kledingproductie en -consumptie die rekening houdt met de impact op het milieu, de arbeidsomstandigheden en de sociale verantwoordelijkheid. Het gaat om het maken van bewuste keuzes bij het kopen en dragen van kleding, met als doel de negatieve effecten van de mode-industrie te verminderen.

De impact van de mode-industrie

De mode-industrie heeft een enorme impact op het milieu en de samenleving. Enkele schokkende statistieken laten zien hoe urgent het probleem is:

 • De mode-industrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot, meer dan de internationale luchtvaart- en scheepvaartindustrie samen.
 • Elk jaar worden er meer dan 80 miljard kledingstukken geproduceerd, wat neerkomt op ongeveer 11 kledingstukken per persoon op aarde.
 • De meeste kleding wordt gemaakt van niet-duurzame materialen zoals polyester, dat afkomstig is van aardolie en bijdraagt aan de plasticvervuiling.
 • In de mode-industrie worden vaak slechte arbeidsomstandigheden aangetroffen, zoals lage lonen, lange werktijden en onveilige werkomstandigheden.

De voordelen van duurzame mode

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kiezen voor duurzame mode:

 • Verkleining van de ecologische voetafdruk: Duurzame mode maakt gebruik van milieuvriendelijke materialen en productiemethoden, waardoor de CO2-uitstoot en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen worden verminderd.
 • Bescherming van arbeidsrechten: Duurzame mode zet zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen voor werknemers in de mode-industrie.
 • Bevordering van circulaire economie: Duurzame mode moedigt hergebruik, reparatie en recycling van kleding aan, waardoor de levensduur van kledingstukken wordt verlengd en afval wordt verminderd.
 • Stimulering van innovatie: Duurzame mode stimuleert de ontwikkeling van nieuwe technologieën en materialen die minder schadelijk zijn voor het milieu.

Voorbeelden van duurzame mode-initiatieven

Er zijn verschillende merken en initiatieven die zich inzetten voor duurzame mode. Een bekend voorbeeld is het merk Patagonia, dat bekend staat om zijn inzet voor milieubescherming en ethische productie. Patagonia gebruikt gerecyclede materialen en zet zich in voor het verminderen van de CO2-uitstoot.

Een ander voorbeeld is het Nederlandse merk Studio JUX, dat duurzame en ethisch geproduceerde kleding aanbiedt. Ze werken samen met lokale ambachtslieden in Nepal en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen.

Hoe kunnen consumenten bijdragen aan duurzame mode?

Als consumenten kunnen we ook bijdragen aan duurzame mode door bewuste keuzes te maken:

 • Koop minder: Koop alleen kleding die je echt nodig hebt en vermijd impulsieve aankopen.
 • Kies voor kwaliteit: Investeer in kwaliteitskleding die langer meegaat en vermijd fast fashion.
 • Koop tweedehands: Koop tweedehands kleding om de levensduur van kledingstukken te verlengen en afval te verminderen.
 • Kies voor duurzame materialen: Kies voor kleding gemaakt van duurzame materialen zoals biologisch katoen, hennep of gerecyclede stoffen.
 • Ondersteun duurzame merken: Koop bij merken die zich inzetten voor duurzaamheid en ethische productie.

Milieu en samenleving in de mode

Duurzame mode is een belangrijk onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Het is essentieel dat we ons bewust worden van de impact van de mode-industrie op het milieu en de samenleving, en dat we actie ondernemen om verandering teweeg te brengen. Door te kiezen voor duurzame mode kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen, arbeidsrechten beschermen en bijdragen aan een circulaire economie. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen in de mode-industrie en een duurzamere toekomst creëren.

Deel dit artikel op je socials