Fietsen langs de IJssel: een prachtige tour in Overijssel

Fietsen langs de IJssel

Overijssel, een provincie in het oosten van Nederland, is een paradijs voor fietsliefhebbers. Met zijn uitgestrekte landschappen, historische steden en charmante dorpjes, biedt het een scala aan fietsroutes voor alle niveaus. Een van de meest populaire en schilderachtige routes is de fietstocht langs de IJssel, een rivier die door het hart van de provincie stroomt.

De charme van de IJssel

De IJssel, ook wel de Gelderse IJssel genoemd om verwarring met de Hollandse IJssel te voorkomen, is een aftakking van de Rijn. De rivier stroomt door een prachtig landschap, met aan weerszijden groene weiden, bossen en historische steden en dorpen. Het fietsen langs de IJssel biedt een unieke kans om de natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom van Overijssel te ontdekken.

De route

De fietstocht langs de IJssel begint in de historische stad Zwolle, de hoofdstad van Overijssel. Van daaruit volgt de route de rivier naar het zuiden, langs pittoreske dorpjes zoals Hattem, Wijhe en Olst, voordat het eindigt in de stad Deventer.

  • Zwolle: De route begint in Zwolle, een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Peperbus, een grote laatgotische toren met een panoramisch uitzicht over de stad, en het Museum de Fundatie, dat een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst huisvest.
  • Hattem: Het volgende stoppunt is Hattem, een charmant dorpje dat bekend staat om zijn historische gebouwen en musea, waaronder het Voerman Museum Hattem en het Nederlands Bakkerijmuseum.
  • Wijhe en Olst: Deze twee dorpjes bieden een rustige stopplaats met prachtige uitzichten over de IJssel en de omliggende natuur.
  • Deventer: De route eindigt in Deventer, een van de oudste steden van Nederland, bekend om zijn jaarlijkse evenementen zoals het Dickens Festijn en de Deventer Boekenmarkt.
    .

Praktische informatie

De totale lengte van de fietstocht langs de IJssel is ongeveer 50 kilometer, wat het een ideale dagtocht maakt. Er zijn tal van fietsverhuurlocaties in Zwolle, evenals in de andere steden en dorpen langs de route. Het is ook mogelijk om de route in etappes te doen, met overnachtingen in de verschillende steden en dorpen.

Touren langs de IJssel in Overijssel

Fietsen langs de IJssel in Overijssel is een prachtige manier om de natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom van deze regio te ontdekken. Of je nu een ervaren fietser bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannen dagje uit, deze route biedt voor elk wat wils. En als je niet wilt fietsen, dan is een duurzaam alternatief een e-chopper huren. Dus pak je fiets of huur een e-chopper en ga op avontuur in het prachtige Overijssel!

Lees meer over interessante tourroutes en andere avonturen op Leuk om te lezen.

Deel dit artikel op je socials