Waarom een asbest attest belangrijk is

Waarom een asbest attest belangrijk is

Waarom asbest attest belangrijk is: bescherming van gezondheid, leven en milieu

Het woord “asbest” roept onmiddellijk een gevoel van angst en bezorgdheid op, en terecht. Asbest kan, wanneer het ongestoord blijft, ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar waarom is een asbest attest zo belangrijk en hoe verhoudt dit zich tot het EPC attest? Laten we deze vragen onderzoeken.

Wat is een asbest attest en waarom is het belangrijk?

Waarom een asbest attest belangrijk is

Een asbest attest is een document dat aangeeft of er asbest aanwezig is in een woning of gebouw. Het belang van dit attest kan niet genoeg benadrukt worden. Waarom? Het antwoord is eenvoudig: bescherming van gezondheid, leven en milieu.

Een asbest attest beschermt potentieel nieuwe bewoners of huurders tegen de risico’s van blootstelling aan asbest. Wanneer de aanwezigheid van asbest bekend is, kunnen passende voorzorgsmaatregelen worden genomen om dit te beheersen en, indien nodig, te verwijderen. Dit vermindert het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals longkanker en mesothelioom die door asbestvezels kunnen worden veroorzaakt.

Bovendien zorgt een asbest attest voor bescherming van het milieu. Onjuist beheer en verwijdering van asbest kan leiden tot bodem- en waterverontreiniging. Een grondig asbestonderzoek, gevolgd door een deskundige verwijdering, helpt het milieu te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van asbest.

Belangrijk om te weten is dat je als eigenaar bij de verkoop of overdracht van een gebouw in Vlaanderen over een asbestinventaris beschikken in de vorm van een asbest attest. Dit is sinds november 2022 in Vlaanderen verplicht.

EPC attest: het belang van energiezuinig wonen

Epc attest

Terwijl het asbest attest zich richt op de aanwezigheid en het beheer van asbest in een woning, richt het EPC attest (Energie Prestatie Certificaat) zich op iets anders, maar even belangrijk: de energiezuinigheid van een woning.

Het EPC attest is een cruciaal document dat informatie verschaft over de energiezuinigheid van een gebouw. Het toont de energieprestatie aan de hand van een energielabel, dat varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt).

Een EPC attest is niet alleen belangrijk voor milieubescherming, maar ook voor economische redenen. Een woning met een hoog energierendement kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren op de lange termijn. Het maakt ook het verschil voor toekomstige kopers of huurders die op zoek zijn naar energiezuinige woningen.

woning verkopen Belgie

Certifit: veilig, gezond en duurzaam wonen

Het verkrijgen van een asbest attest en een EPC attest is van cruciaal belang bij de verkoop van een woning in Vlaanderen. Beide attesten spelen een belangrijke rol in de bescherming van de gezondheid, het milieu en het bevorderen van energiezuinig wonen. Ze zijn een stap in de richting van een veiliger, gezonder en duurzamer leven. Schakel de experts van Certifit in voor meer informatie over de verschillende attesten. 

Dit is een artikel van Leuk om te lezen in de categorie Wonen.

Deel dit artikel op je socials