Wat is veiligheidsglas?

wat is veiligheidsglas

Bent u op zoek naar meer informatie over veiligheidsglas en waarom dit zo belangrijk is voor uw woning of bedrijfspand? Dan bent u hier aan het juiste adres! In deze sectie zullen we uitleggen wat veiligheidsglas precies is, de verschillende soorten veiligheidsglas bespreken, de voordelen ervan benadrukken en meer.

Veiligheidsglas is een speciaal soort glas dat ontworpen is om de veiligheid te verbeteren en het risico op verwondingen te verminderen. Dit type glas wordt gemaakt door een extra laag materiaal toe te voegen die voorkomt dat het glas in scherven uiteenvalt wanneer het breekt.

Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas beschikbaar, die elk hun eigen specifieke eigenschappen hebben en geschikt zijn voor diverse situaties. Gehard glas is bijvoorbeeld ideaal voor ramen en deuren vanwege de verhoogde sterkte en duurzaamheid, terwijl gelaagd glas meer geschikt is voor situaties waarin bescherming tegen inbraak of letsel bij breuk een prioriteit is.

Naast de toepassingen van veiligheidsglas, zullen we ook praten over de prijs en normen die hieraan verbonden zijn. Het is belangrijk om te weten welke normen gelden voor veiligheidsglas om ervoor te zorgen dat u een veilig en duurzaam product aanschaft dat aan al uw behoeften voldoet.

Bent u benieuwd naar meer informatie over veiligheidsglas en wat het voor u kan betekenen? Lees dan verder in de volgende secties!

Wat is veiligheidsglas en hoe werkt het?

Veiligheidsglas is een speciaal type glas dat veel sterker is dan gewoon glas. Het wordt vaak gebruikt in situaties waarbij het risico op letsel door glasbreuk groot is, zoals in deuren, ramen en douchewanden. Maar wat maakt veiligheidsglas zo sterk en hoe werkt het eigenlijk? In deze sectie leggen we het uit.

Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas, maar over het algemeen wordt veiligheidsglas gemaakt door het toevoegen van speciale materialen of door gebruik te maken van speciale productiemethoden. Een veelvoorkomend type veiligheidsglas is gelaagd glas. Dit bestaat uit twee of meer glasplaten die door middel van een speciale folie aan elkaar zijn gelamineerd. Als het glas breekt, blijven de stukken aan de folie hangen, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.

Een ander type veiligheidsglas is gehard glas, ook wel ‘veiligheidsglas gehard’ genoemd. Dit is glas dat wordt verhit en vervolgens snel wordt afgekoeld, waardoor het harder en sterker wordt dan gewoon glas. Gehard glas breekt in kleine, onscherpe stukjes als het breekt, waardoor het risico op letsel opnieuw wordt verminderd.

Een derde type veiligheidsglas is draadglas. Dit is glas waarin een metalen gaas of draad is verwerkt om de stevigheid te vergroten. Doorvalveilig glas is een ander type veiligheidsglas dat voornamelijk wordt gebruikt in situaties waarbij er een risico is op doorvallen, zoals bij dakramen.

Bij de productie van veiligheidsglas wordt er rekening gehouden met de omgeving waarin het glas gebruikt zal worden. Zo moet er bijvoorbeeld verschil gemaakt worden tussen binnen- en buitentoepassingen. Ook wordt er gekeken naar de hardheid van het glas en de weerstand tegen extreme weersomstandigheden.

Over het algemeen is veiligheidsglas een stuk duurder dan gewoon glas. De extra kosten zijn echter wel de moeite waard als je bedenkt dat veiligheidsglas veel sterker en veiliger is dan gewoon glas. Bovendien kan het gebruik van veiligheidsglas bijdragen aan de waardevermeerdering van je woning of kantoor.

Soorten veiligheidsglas

Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende soorten veiligheidsglas:

Gehard glas

Gehard glas is vijf keer sterker dan gewoon glas en wordt gemaakt door het glas te verhitten en vervolgens snel af te koelen. Hierdoor ontstaat er een spanning in het glas waardoor het sterker en veiliger is. Gehard glas is ideaal voor drukbezochte gebieden omdat het bestand is tegen extreme temperaturen en grote krachten. Het wordt vaak gebruikt in deuren, tafelbladen en glazen wanden.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een transparante folie. Bij breuk blijven de glasscherven aan de folie plakken, waardoor de kans op letsel wordt verminderd. Gelaagd glas is erg veilig en wordt daarom vaak toegepast in ramen, balkons, trappenhuizen en glazen daken.

Draadglas

Draadglas is een soort glas waarin een metalen gaas is verwerkt. Bij breuk blijft het gaas intact en blijven de glasscherven aan het gaas hangen. Draadglas wordt veel gebruikt in openbare gebouwen, omdat het brandvertragend werkt en door zijn structuur inbraakwerend is. Ook wordt draadglas gebruikt als doorvalbeveiliging bij grote ruiten in de gevel.

Doorvalveilig glas

Doorvalveilig glas is speciaal ontworpen om letsel bij doorval te voorkomen. Het glas heeft een hogere breuksterkte dan gewoon glas en is verkrijgbaar in verschillende diktes. Doorvalveilig glas wordt gebruikt in ramen en deuren op grote hoogten, zoals balkons en galerijen.

Het kiezen van het juiste type veiligheidsglas is afhankelijk van de toepassing en de gewenste veiligheidseigenschappen. Laat u daarom goed adviseren door een professional.

soorten veiligheidsglas

Voordelen van veiligheidsglas

Veiligheidsglas biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van gewoon glas. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen:

  1. Verhoogde veiligheid en inbraakpreventie: Veiligheidsglas is veel moeilijker te breken dan gewoon glas, wat zorgt voor meer veiligheid in huis en op kantoor. Inbraakpreventie wordt hierdoor ook verbeterd.
  2. Verbeterde isolatie en geluidswering: Door de extra lagen in veiligheidsglas wordt isolatie en geluidswering verbeterd, wat kan zorgen voor een besparing op de energierekening en minder geluidshinder.
  3. Bescherming tegen UV-straling: Veiligheidsglas kan UV-straling filteren, waardoor meubels en andere objecten binnenshuis minder snel verkleuren.
  4. Verminderd risico op letsel bij breuk: Als veiligheidsglas toch breekt, dan breekt het in kleine stukjes die minder scherp zijn dan bij gewoon glas. Dit vermindert het risico op letsel bij een breuk.
  5. Waardeverhoging van uw woning of kantoor: Veiligheidsglas is een waardevolle investering die kan zorgen voor een waardeverhoging van uw woning of kantoor.

Al met al biedt veiligheidsglas dus vele voordelen die de extra investering meer dan waard zijn.

Toepassingen van veiligheidsglas

Veiligheidsglas kan op verschillende manieren worden toegepast in uw huis of kantoor en biedt daarbij een veilige, duurzame en moderne oplossing. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende toepassingen van veiligheidsglas.

Douchewanden

Veiligheidsglas is uitermate geschikt als materiaal voor douchewanden. Het is sterk, duurzaam en bestand tegen hoge temperaturen en vochtigheid. Bovendien kan het op maat worden gemaakt om perfect te passen in uw badkamer. Het creëert een moderne uitstraling en zorgt voor een veilige en comfortabele doucheruimte.

Balustrades en trappen

Veiligheidsglas kan worden gebruikt voor balustrades en trappen om een open en ruimtelijk gevoel te creëren. Het biedt hierbij een veilige barrière tussen verschillende verdiepingen en het voorkomt dat kinderen of huisdieren door de spijlen vallen. Het kan op maat worden gemaakt en aangepast aan uw wensen en de stijl van uw interieur.

Ramen en deuren

Veiligheidsglas kan ook worden geïnstalleerd in ramen en deuren voor extra veiligheid en inbraakpreventie. Het is moeilijker te breken dan gewoon glas en zorgt daardoor voor een extra barrière tegen indringers. Daarnaast biedt het voordelen zoals geluidswering, warmte-isolatie en UV-bescherming.

Bescherming tegen weersomstandigheden

Veiligheidsglas kan ook worden gebruikt voor buitenramen en gevels om bescherming te bieden tegen extreme weersomstandigheden, zoals stormen en harde wind. Het biedt extra veiligheid en voorkomt dat het glas kapot gaat en naar binnen komt tijdens een storm. Daarnaast biedt het een hoge mate van isolatie, waardoor uw huis energiezuiniger wordt.

toepassingen veiligheidsglas

“Gebruik veiligheidsglas voor een veilige, duurzame en moderne oplossing voor uw huis of kantoor.”

Prijs van veiligheidsglas

Als u overweegt om veiligheidsglas te kopen, dan wilt u natuurlijk weten wat de prijs hiervan is. De kosten van veiligheidsglas kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder bespreken we enkele van deze factoren:

  • Type glas: de prijs van gehard glas kan anders zijn dan de prijs van gelaagd glas, afhankelijk van het type en de dikte.
  • Afmetingen: de grootte van het raam of de deur kan de prijs beïnvloeden. Hoe groter de afmetingen, hoe hoger de prijs.
  • Eventuele extra’s: als u extra functies wilt toevoegen aan het glas, zoals geluidswering, UV-bescherming of isolatie, dan zal de prijs hoger zijn.

Gemiddeld genomen ligt de prijs van veiligheidsglas iets hoger dan de prijs van gewoon glas. U kunt rekening houden met een prijs van €75 tot €150 per vierkante meter voor standaard gelaagd veiligheidsglas. Gehard glas kan iets goedkoper zijn, met een prijs van €50 tot €100 per vierkante meter. De prijs van doorvalveilig glas ligt doorgaans hoger, vanwege de extra sterkte die daarvoor nodig is.

Als u kosten wilt besparen bij de aanschaf van veiligheidsglas, dan kunt u overwegen om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders. Vraag ook naar eventuele kortingen bij grotere hoeveelheden. Daarnaast kunt u mogelijk besparen op de installatiekosten door zelf de ramen of deuren te (laten) plaatsen.

Veiligheidsglas normen en maatwerk

Voordat u veiligheidsglas aanschaft, is het belangrijk om te weten welke normen eraan verbonden zijn. In Europa gelden hiervoor de NEN-EN 12600 normen. Deze normen bepalen welke proeven het glas moet doorstaan om te voldoen aan de eisen voor veiligheidsglas. Zo moet het glas onder andere bestand zijn tegen stoten en inslag. Daarnaast moet het breken van het glas zodanig gebeuren dat het geen gevaar oplevert voor personen in de omgeving.

Als u veiligheidsglas op maat wilt bestellen, dan kunt u dit bij een specialist laten doen. Het voordeel hiervan is dat het glas perfect past in de gewenste ruimte. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor glazen deuren met veiligheidsglas. Deze deuren zijn niet alleen veilig, maar ook zeer stijlvol. Een andere optie is gebogen veiligheidsglas. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld balustrades of trappen.

Glazen deuren met veiligheidsglas

Glazen deuren met veiligheidsglas zijn een populaire keuze voor zowel woningen als bedrijfspanden. Niet alleen zien ze er modern en stijlvol uit, maar ook bieden ze extra veiligheid. Het glas is namelijk extra sterk en kan tegen een stootje. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor geluidswerend of brandwerend veiligheidsglas.

Gebogen veiligheidsglas

Gebogen veiligheidsglas is een bijzonder type veiligheidsglas. Dit glas is namelijk gebogen in een speciale oven en daardoor zeer geschikt voor bijvoorbeeld balustrades of trappen. Het biedt niet alleen extra veiligheid, maar ook een mooie en unieke uitstraling. Doordat gebogen veiligheidsglas op maat gemaakt kan worden, is het geschikt voor vrijwel elke ruimte.

Kortom, veiligheidsglas biedt niet alleen extra veiligheid, maar ook veel mogelijkheden voor maatwerk. Of u nu op zoek bent naar glazen deuren met veiligheidsglas of gebogen veiligheidsglas voor uw trappen, er is altijd een oplossing op maat beschikbaar. Vraag een specialist om advies op maat en geniet van extra veiligheid en stijlvolle uitstraling.

FAQ

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas is glas dat speciaal is ontworpen om sterker en veiliger te zijn dan gewoon glas. Het wordt gebruikt om de veiligheid en beveiliging van uw huis en kantoor te verbeteren, en biedt bescherming tegen inbraak, letsel en schade. Het is gemaakt van verschillende materialen en kan in verschillende vormen worden geproduceerd, afhankelijk van de specifieke toepassing.

Hoe werkt veiligheidsglas?

Veiligheidsglas werkt door gebruik te maken van specifieke productiemethoden en materialen die het glas sterker en beter bestand maken tegen breuk. Een van de meest voorkomende technieken is het gebruik van gehard glas, waarbij het glas wordt verwarmd en snel wordt afgekoeld om interne spanning te creëren. Dit zorgt ervoor dat het glas bij breuk in kleine, onscherpe stukjes uiteenvalt, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.

Welke soorten veiligheidsglas zijn er?

Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas beschikbaar, waaronder gehard glas, gelaagd glas, draadglas en doorvalveilig glas. Gehard glas is vier tot vijf keer sterker dan gewoon glas en valt in kleine stukjes uiteen bij breuk. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glaslagen met een transparante tussenlaag, waardoor het bij breuk bij elkaar wordt gehouden. Draadglas is verstevigd met een gaas of draad om de sterkte te verhogen. Doorvalveilig glas is speciaal ontworpen om bescherming te bieden tegen vallen door het glas, bijvoorbeeld bij balustrades.

Wat zijn de voordelen van veiligheidsglas?

Veiligheidsglas biedt verschillende voordelen, zoals verhoogde veiligheid en inbraakpreventie, verbeterde isolatie en geluidswering, bescherming tegen UV-straling en verminderd risico op letsel bij breuk. Het kan ook de waarde van uw woning of kantoor verhogen en biedt duurzaamheid en langdurige prestaties.

Waar kan veiligheidsglas worden toegepast?

Veiligheidsglas kan worden toegepast in diverse situaties, zoals ramen, deuren, douchewanden, trappen, balustrades en nog veel meer. Het is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en kan worden aangepast aan uw specifieke behoeften en stijlvoorkeuren.

Wat is de prijs van veiligheidsglas?

De prijs van veiligheidsglas kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type glas, de afmetingen en eventuele extra’s. Gemiddeld genomen is veiligheidsglas iets duurder dan gewoon glas, maar de voordelen en de gemoedsrust die het biedt zijn het vaak waard. Voor een nauwkeurige prijsindicatie raden we aan om contact op te nemen met een professionele glasleverancier.

Zijn er normen voor veiligheidsglas en is maatwerk mogelijk?

Ja, er zijn normen en regels die gelden voor veiligheidsglas, afhankelijk van het land en de toepassing. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het veiligheidsglas dat u kiest voldoet aan de geldende normen. Daarnaast is maatwerk mogelijk, zoals glazen deuren met veiligheidsglas en zelfs gebogen veiligheidsglas. Een professionele glasleverancier kan u helpen bij het bepalen van de juiste normen en het realiseren van maatwerkoplossingen.

Deel dit artikel op je socials