Zo maak je ramen en deuren inbraakproof

Zo maak je je ramen en deuren inbraakproof

Inbraken zijn een veelvoorkomend probleem in Nederland. Volgens het CBS waren er in 2019 bijna 40.000 woninginbraken. Het is daarom essentieel om je huis zo goed mogelijk te beveiligen. In dit artikel geven we je tips over hoe je je ramen en deuren inbraakproof kunt maken.

1. Kies voor inbraakwerende deuren en ramen

De eerste stap naar een veiliger huis is het kiezen voor inbraakwerende deuren en ramen. Deze zijn gemaakt van sterkere materialen en hebben speciale sloten die het inbrekers moeilijker maken om binnen te komen. Volgens een onderzoek van de Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kan het installeren van inbraakwerende deuren en ramen het risico op een inbraak met wel 90% verminderen.

2. Installeer goede sloten

Goede sloten zijn essentieel voor de beveiliging van je huis. Kies voor sloten met het SKG-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het slot getest is op inbraakwerendheid en voldoet aan de Nederlandse normen. Zorg er ook voor dat je sloten hebt op alle toegangsdeuren en ramen, ook op de bovenverdieping.

3. Gebruik veiligheidsglas

Veiligheidsglas is een type glas dat extra sterk is en niet makkelijk breekt. Dit maakt het voor inbrekers moeilijker om via het raam binnen te komen. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas, zoals gelaagd glas en gehard glas. Beide soorten zijn sterker dan normaal glas en bieden extra bescherming tegen inbraak.

4. Zorg voor voldoende verlichting

Inbrekers houden niet van licht. Zorg daarom voor voldoende verlichting rondom je huis. Dit kan met buitenverlichting, maar ook met bewegingssensoren die aangaan als er iemand in de buurt komt. Volgens het CBS is de kans op een inbraak 30% lager in huizen met goede buitenverlichting.

5. Plaats een alarmsysteem

Een alarmsysteem kan een effectieve manier zijn om inbrekers af te schrikken. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen, van eenvoudige systemen die een luid alarm geven bij een inbraak, tot geavanceerde systemen die verbonden zijn met een meldkamer. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij jouw situatie en budget.

6. Maak gebruik van rolluiken of tralies

Rolluiken of tralies voor je ramen kunnen een extra barrière vormen voor inbrekers. Ze maken het niet alleen moeilijker om binnen te komen, maar schrikken ook af. Let er wel op dat je bij het plaatsen van tralies nog steeds naar buiten kunt vluchten in geval van brand.

Voorkom inbraken door goede beveiliging

Het beveiligen van je ramen en deuren is een belangrijke stap in het voorkomen van inbraken. Door te kiezen voor inbraakwerende deuren en ramen, goede sloten, veiligheidsglas, voldoende verlichting, een alarmsysteem, beveiligingscamera’s en eventueel rolluiken of tralies, maak je het inbrekers een stuk moeilijker. Vergeet niet dat geen enkele beveiligingsmaatregel 100% garantie biedt, maar elke stap die je neemt vermindert het risico op een inbraak.

Wil je meer lezen over dit onderwerp of andere interessante artikelen? Bezoek dan de website Leuk om te lezen.

Deel dit artikel op je socials